fbpx

Suomenlinna – seikkailupäivä lapsille 2020

Suomenlinna lapsille - Paskafaija kertoo miten selviät saaresta lasten kanssa

Vietettiin pitkästä aikaa juhannusta kotona Helsingissä ja perheen pienimmille piti kehittää aktiviteetteja, jottei tilanne pääsisi eskaloitumaan täyteen kaaokseen. Muuton jälkeisten viikkojen aikana olimme kiertäneet pääasiassa lähirantoja viilentymistarkoituksessa Suomenlinnan siluettia kaukaa ihaillen, joten jotain uutta ja pidempikestoista oli tällä kertaa hakusessa. Helsinki on täynnä tekemistä ja onkin hämmentävää, miten nopeasti sitä päätyy luomaan rutiineja vain tiettyjen paikkojen ympärille.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi mitään suuria yleisötapahtumia ei järjestetty, joka kavensi aika paljon perinteisempien juhannusaktiviteettien suoritusmahdollisuuksia. Jostain takaraivosta mieleen tuli ajatus retkestä Suomenlinnasta ja tätä lähdettiin sitten pohtimaan koko perheneuvoston voimin. Lapset olivat käyneet siellä edellisen kerran aikana, jolloin toisen omaehtoinen liikkuminen rajoittui naamallaan maassa makaamiseen sekä siihen yhdistettyyn kivien syöntiin, ja toisen päämäärättömään kävelyharjoitteluun pitkin poikin. Varsinaisia ennakkokäsityksiä heillä ei siis ollut.

Myimme lopulta ajatuksen seikkailupäivästä Suomenlinnassa kutakuinkin niin, että ”sinne mennään lautalla meren yli ja siellä on tunneleita”. Mutta saimme myös vastata muutamaan tarkentavaan kysymykseen, kuten ”onko tunneleissa kummituksia? Entäs leijonia?” Kun nämä tärkeät asiat oli selvitetty, päästiin lopulta pakkaamisen pariin.

Koska tarkoituksena oli viettää lähestulkoon koko aurinkoinen päivä Suomenlinnassa, ja käydä vielä tutustumassa paikalliseen uimarantaan, niin tavaraa joutuu väkisinkin pakattua enemmän, kuin näillä ATK-hommiin tottuneilla selkä- ja hartialihaksilla voi keskimäärin kantaa. Tavaramäärästä päätellen huomasin yht’äkkiä joutuneeni keskelle vuonna 2003 suorittamaani varusmiespalveluksen alokasmarssia. Tuolloin saimme marssia täyspakkauksen, telamiinojen ja muiden täysin hyödyttömien kapistusten kanssa läpi yön nautiskellen väsymyksen tuomista hallusinaatioista.

Tästä reissusta ei selvittäisi niin helpolla, mutta olipahan tullut luvattua.

Uus-hakaniemeläisinä omistimme jo valmiiksi joukkoliikennevälineisiin oikeuttavat kuukausiliput, joten Suomenlinnan lauttaan pääsi sitä samaa vilauttamalla vaivatta. Aurinkoisen päivän ansiosta saimme ahtaa seurueemme kansipaikalle odottamaan muiden saaristoturistien vaivaannuttavan hidasta laivaannousua, ennen kuin erittäin tuulinen 15 minuuttinen merimatka lähti käyntiin.

Älä suotta käytä aamulla aikaa hiustesi asettelemiseen, kun matkustat Suomenlinnaan lautalla. Tuuli pilaa kampauksesi 100% varmuudella.

Lauttamme saapui sopivasti rantaan, kun olimme juuri tuhannen kerran vakuutelleet lapsille, ettei ympäröivässä vedessä vilise nälkäisiä haita tai, ettei lautta todennäköisesti juuri nyt ole uppoamassa. En ollut ollenkaan varma, että kummasta olisin selvinnyt paremmin: tuhannesta nälkäisestä haista vai edessä häämöttävästä korpivaelluksesta armottoman kesäauringon alla. Onnekseni kuitenkin muistin, että Suomenlinna on tosiaan täynnä tunneleita, joihin ei aurinko paista.

Suomenlinna lapsille - Paskafaija kertoo miten selviät saaresta lasten kanssa

Näissä samaisissa tunneleissa sainkin rentoutella nestevajeesta tiriseviä hartialihaksiani useaan otteeseen päivän aikana ja ne ovat ehdottomasti Suomenlinnan parasta antia. Vaikka lokaalit nuorisolaiset ja/tai valkoposkihanhien lailla alueita pilaavat turistit olivatkin usean tunnelin jätöksillään saattanut täysin käyttökelvottomaan kuntoon, niin silti niissä riittää taikaa koko päiväksi. Päästin lopulta itseni jopa yllättymään siitä, miten mukava paikka Suomenlinna oikeasti lapsien kanssa on.

Edes se, että sain kantaa nuorimman lapsen (sekä sen maailmanlopun repun) toiselta puolelta saarta takaisin lauttaan, ei lopulta tuottanut sellaista mielipahaa, johon olin etukäteen valmistautunut. Suomenlinna on edellisen käynnin muistikuviin verrattuna tehnyt huomattavan paljon pieniä parannuksia viihtyvyyteen, joista lapsiperheen aikuisväen edustajana on kiitollinen.

Suomenlinnassa on siistejä vessoja

Tämä on asia, jota arvostaa, jos omistaa yhden, kaksi tai useamman lapsen. Nanosekunnissa iskevä vessahätä on hoidettava silmää räpäyttämättä, jottei loppuretkeä joutuisi viettämään epäonnisissa vaatteissa. Isi ei kuitenkaan ole muistanut pakata vaihtovaatteita mukaan. Onneksi omalla vaelluksellamme löysimme niitä tarpeeksi monta ja tarpeeksi useasta paikasta. Ja mikä parasta, opasteet näyttivät selkeästi niiden sijainnin.

Suomenlinnassa on kauppa

Kun joskus aikaisemmin itse vierailin Suomenlinnassa, niin kaupan virkaa hoiti talon kulmaan sijoitettu kaupan tapainen liike. Nyt heti lauttarannassa tervehti erittäin uuden näköinen K-Market, josta jokainen epäonnistunut vanhempi löytää särvintä omalle Suomenlinnan korpivaellukselleen.

Suomenlinnassa on tunneleita

Suomenlinnan ehdottomasti parhaimpiin ominaisuuksiin kuuluvat tunnelit. Niistä perheen pelokkainkin sähikäinen löytää tekemistä pitkäksi aikaa, kun vain muistaa varustaa heidät lähes silmät sokaisevalla MagLite-taskulampulla. Osa tunneleista on toki roskattuja ja niissä leijuu kevyt urean tuoksu, mutta missäpä Helsingissä ei kesällä näin olisi.

Suomenlinnassa on uimaranta

Suomenlinnan uimaranta on ehkä maailman pienin uimaranta, mutta se tuottaa todella paljon iloa siinä vaiheessa, kun kaipaat pientä taukoa. Ranta on pieni, matalahko, siisti ja hiekkainen, joten siinä voit antaa lasten räpiköidä sillä aikaa, kun keräät voimia loputtomalta tuntuvaan paluumatkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *