fbpx

Lapsen unikoulu – neljä onnistumisen vihjettä isältä isille

Lapsen unikoulu - miten siinä onnistuu oikeasti

Kun oma elämän keskipiste alkaa olemaan siinä kehitysvaiheessa, että perheen vanhempi väestö saattaisi haluta oman sänkynsä jo takaisin, niin lapsen unikoulu voi alkaa. Kun meidän ensimmäinen lapsi oli tarpeeksi monta tuhatta kertaa yöllä herättänyt molemmat pyörimisellään, alkoi infernaalinen Googlettaminen unikoulun ketteristä menetelmistä. Kuten useimpiin muihinkin asioihin, niin tähänkin löytyi eri koulukuntia, vihaajia sekä puolestapuhujia, mutta alla kerron muutaman pomminvarman vihjeen, joita orjallisesti noudattamalla saat oman sänkysi pian takaisin.

Nämä vinkit eivät kerro sinulle lopputoteutuksen teknisiä asioita, kuten miten asettelet lapsesi sänkyyn, millainen tunnelmavalaistus huoneessa tulee olla tai mitä on optimaalinen lämpötila. Sen sijaan, ne ovat käytännössä opittuja tapoja, joilla me onnistuimme unikoulussa kahden lapsen kanssa. Lisäksi nämä vinkit koskevat liiankin paljon heteronormatiivista oletusta yhdestä isästä ja äidistä – lähinnä siksi, että muusta perhemallista ei ole omakohtaista käytännön kokemusta. Vinkeistä on kuitenkin toivottavasti apua myös kaikille muille unikoulun autuutta harkitseville, perhemallista riippumatta.

#1 – Lapsen unikoulussa äidistä on vain haittaa

Äiti tarkoittaa tässä yhteydessä kahden aikuisen parisuhteen sitä henkisesti heikompaa osapuolta, joka todennäköisesti ei kestäisi kuunnella lapsen itkua kauaa. Siis sitä, joka luovuttaisi hukuttamalla unikoulutettavan lapsen maitoon tai muuhun taisteluvoiton kannalta epäkiitolliseen hellyttelyyn kesken sapeleiden kalistelun. Tämä ohje tuli vastaan aikoinaan Googletellessa, mutta saman ohjeen antoi meille myös neuvolan täti. Ohje todennäköisesti luottaa siihen, että kuukausia sivusta katsellut isä voi vihdoinkin näyttää kykynsä tainnutellessaan omaa jälkikasvuaan unten maille.

Käytännössä tämä ohje toimi meillä erittäin hyvin. Asettelimme ensimmäisenä iltana äidille tärykarvojen halkeamiselta suojaavat kuulokkeet päähän ja marssitin hänet toiseen huoneeseen ennen tulikokeen ensimmäistä vaihetta. Tämän jälkeen olimme vanhimman lapsen kanssa valmiita mittelöimään kestävyydestä aivan kahdestaan.

Äidin empaattisuus omaa itkevää lastaan kohtaan on suurempaa, kuin mitä evoluutio on antanut isille – noin keskimäärin. Äiti saattaakin yrittää keskeyttää toimintasi unikoulun aikana, koska empatiamittari ei enää anna itkulle myöten. Pysy kuitenkin vahvana ja poista hänet huoneesta takaisin ennalta sopimaanne tilaan.

#2 – Tee se mahdollisimman aikaisin

Ensimmäisen lapsen kanssa unikoulun läpikäyntiä pelkää syistä että: lapsi hajoaa, lapsen terapiarahastoon joutuu unikoulun vuoksi sijoittamaan lopulta kivitalon verran rahaa tai, että lapsi traumatisoituu huudettuaan unikoulun aikana. Toisen lapsen kohdalla sitä on huomattavasti itsevarmempi, tai ei enää väsymyksestä johtuen välitä. Oli niin tai näin, niin suosittelen lämpimästi toteuttamaan unikoulun heti, kun se alkaa tuntumaan hyvältä ajatukselta.

Me viivyttelimme ensimmäisen lapsen unikoulun kohdalla aivan liian pitkään, koska kummallakaan ei ollut piirun vertaa ylimääräistä energiaa toteuttaa unikoulua. Perhepeti on omasta mielestäni ajatuksena todella kiva, mutta käytännössä ihan paska idea. Pyörivä lapsi saattaa yön aikana jaella toistakymmentä yllätyksellistä karatepotkua nenään.

Sen sijaan omassa sängyssä nukkuva lapsi ei potki ketään, ei pyöri naamalle tai haista maitoa. Rakasta siis itseäsi sen verran, että unikoulutat lapsesi mahdollisimman aikaisin.

Lapsen unikoulu - vihjeitä, vinkkejä ja onnistumiseen

#3 – Luo iltarutiinit ja pidättäydy niissä

Jos teillä ei vielä ole kellontarkkoja iltarutiineja mietittynä ennen unikoulun aloittamista, niin omakohtaisella kokemuksella suosittelen niitä. Vielä nytkin, kun lapset ovat 5- ja 6- vuotiaita, niin rutiineilla on erittäin suuri merkitys nukkumaan menemisen kanssa. Lapsen unikoulun aikaisten rutiinien avulla tuleva perijäsi oppii valmistautumaan siihen, että kohta mennään taas nukkumaan. Ensimmäisinä päivinä sinä ja puolisosi todennäköisesti hikoilette hieman normaalia enemmän, kun tiedostatte lähestyvän unikoulutaistelun. Voin kuitenkin rohkaisun sanoina kertoa, että jokaisena iltana, kun onnistutte pidättäytymään iltarutiineissa aikatalun mukaisesti, niin unikoulunne helpottuu.

Älä poikkea iltarutiineista. Älä tee sitä, vaikka naapurihuoneiston palohälytin piippaa.

#4 – Älä jätä unikoulua kesken

Tiedän, unikoulu on muuttamisen jälkeen ehkä toisiksi kamalin asia, jota ihminen voi elämänsä aikana joutua kokemaan. Älä kuitenkaan jätä sitä missään tapauksessa kesken. Olitpa sitten miten väsynyt, kiukkuinen tai muulla tavalla turhautunut. Muista aina, että unikoulu ei vie elämästäsi montaakaan yötä, jos suoritat sen kerralla läpi. Jos kuitenkin jätät sen kesken, niin joudut aina aloittamaan uudestaan.

Lupaa itsellesi jo etukäteen jokin hyvä palkinto, jonka voit myöntää itsellesi sinä päivänä, kun huomaat, että olet saanut nukkua koko yön omassa sängyssäsi. Sinä päivänä sinä nimittäin olet sankari! Olet pelastanut omat yöunet ja parantanut samalla tavalla myös puolisosi elämänlaatua.

Jos olet äiti, joka miettii lapsen unikoulun toteuttamista, niin suosittelen jakamaan nämä ohjeet isälle.

Erilaisia unikoulumalleja on olemassa lukuisia, ja voit valita omiin rutiineihin parhaiten sopivan mallin esimerkiksi täältä. Jos ette onnistu unikoulussa, niin täältä saa lisää vinkkejä asioihin, joissa kannattaa petrata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *