fbpx

Lammassaari 2020 (ja ne lampaat)

Lammassaari ja lampaat lasten kanssa - Tekemistä lapsille Helsingissä

Lammassaari on mahtava retkipaikka lasten kanssa. Ensimmäisen kerran kävimme lasten kanssa risteilemässä tähän helsinkiläisten suosimaan saareen, kun paikan päälle johti vain kapeat pitkospuut. Nykyisin matka sujuu jo huomattavasti helpommin, sillä saareen johtavat pitkospuut on korvattu leveämmällä kulkuväylällä, jonka varrella on myös taukopaikoiksi sopivia lintubongaustasanteita. Lapsetkin ovat jo isompia, eikä heitä tarvitse useinkaan kantaa edes takaisin.

Olimme lojuneet lasten kanssa virheellisesti aamupäivä kotona, ja kun kello läheni iltapäivän neljää, niin purkamatta jäänyt energia alkoi räjähdellä väärillä tavoilla ulos. Toinen harjoitteli taekwondo-lyöntejä avuttomaan trendinalleen ja toinen söi lähestulkoon olohuoneen seinää.⁠ Nopean tilanneanalyysin perusteella tarvitsimme kaikki pikaista ulkoilua, joten pakkasin lapset sekä sekasorron keskeltä löytämäni vähäiset eväät pyöräkärryyn ja aloitimme seikkailumme.

Lammassaari on retkipaikkana hyvä lasten kanssa

Olemme tehneet tämän saman retken ainakin 6 kertaa ja se on jokaikinen kerta mennyt seuraavalla kaavalla: lähdemme kävelemään pitkospuita pitkin Lammassaareen ja lapset koittavat repiä matkalta löytämänsä kauniit kukat irti, joka ei ole mahdollista luonnonsuojelualueella. Saavumme saarelle ja lähdemme AINA kiertämään saarta vasemmalta kiertäen. Pysähdymme ensimmäiselle lintubongaustasanteelle, jossa myös eväitä on kuulemma syötävä heti.

Syömme eväät ja lapset haluavat lähteä jo takaisin. Toinen on aina tässä vaiheessa jo niin väsynyt, että hänet pitää kantaa takaisin mantereelle, joten paluumatka toimii meillä aina pienenä lihaskuntoa kasvattavana urheilusuoritteena.

Todellisuudessa emme ennen tätä kertaa olleet nähneet koko Lammassaarta. Emme olleet kiertäneet sitä kokonaan, koska jokaisella aikaisemmalla kerralla olimme juuttuneet näille lasten houkutustarkoituksiin suunniteltujen lintubongaustornien kohdalle. Tähän meidän lasten kiinnostus Helsingin saaristoa kohtaan oli aina loppunut, mutta tällä kertaa tekisimme asiat toisin. Kun retkikuntamme oli selvittänyt noin 800 metriä pitkän pitkospuiden kuolemanlaakson, joka erotti meidät määränpäästämme, päätimme kääntyä tapojemme vastaisesti oikealle.

Lammassaari on väärä paikka, jos haluaa nähdä lampaita

Tuskin olisin edes itse huomannut viereiseen Kuusiluotoon ohjaavia pitkospuita, mutta onneksemme 20 metriä edellämme juokseva ryhmämme 5-vuotias tiedustelija teki tarkempia havaintoja. Kuusiluodosta en muistanut kuulleeni tai lukeneeni mitään. Sopivan kaislikkoinen reitti yhdistettynä märkiin pitkospuihin viettelivät kuitenkin retkikuntamme nuorimmat jäsenet, jotka todennäköisesti kaipasivat uutta mahdollisuutta kastella kaikki vaatteensa.

Näiden pitkospuiden päästä löysimme suljettavan portin sekä kyltin, jossa kerrottiin, että Kuusiluodolla on lampaita! Siis eläviä lampaita, joita saa rapsuttaa! Lampaiden ruokkiminen oli ehdottomasti kielletty omilla eväillä ähkyvaaran vuoksi, mutta rapsuttaa saisi. Raivostuttavan eläinrakas 5-vuotiaamme ei pysynyt enää kasassa, vaan lähti pelottoman tiedustelijan ottein juoksemaan saaren toiselle puolelle löytääkseen nämä märältä sukalta tuoksuvat villaiset aarteet.

Könyttyään vähintään neljässä pusikossa hän lopulta löysikin lampaat pötköttelemästä puiden varjosta. Itsensä selvästikin kovin euforisiksi syöneet lampaat suhtautuivat lapsiin täysin välinpitämättömästi: oli aivan sama rapsuttivatko lapset niitä kävelyn aikana, korvan takaa, kikattaen tai naureskellen, niin lampaat vain söivät lisää ruohoa.

Lammassaaressa ei ole lampaita, mutta viereisellä Kuusiluodolla on!
Lammassaari 2020 ja Kuusiluodon lampaat

Kun lampaat oli kaikin puolin rapsuteltuja oli aika tutustua Kuusiluodon muihin ominaisuuksiin. Emme olleet pakanneet mitään järkeviä eväitä mukaan lähdön kaaoksessa, mutta vastaisuudessa tietäisimme ottaa mukaan grillattavat eväät sekä hiiliä. Löysimme rannalta ehjän pallogrillin, jossa olisimme voineet grillata vaikka lasten rakastamia kalkkunanakkeja. Tällä kertaa saimme tyytyä kaikkien epäonnistuneiden eväsvanhempien luottoeväisiin, eli välipalakekseihin, jotka nekin toimivat meidän lapsilla äärettömän hyvin.

Kovin kauaa emme ehtineet ihastella Kuusiluodon moninaisuutta, sillä retken reippain ja nuorin seikkailija liukastui hypellessään vuorikauriin lailla pitkin saaren kivikkoa ja kaatui koko vartalon mitalta mutalätäkköön. Vaikka tälläkään kertaa emme onnistuneet kiertämään koko Lammassaarta ja retki loppui mutalätäköstä haettuun hysteeriseen kiukkuhuutoon, niin tulevaisuuden seikkailuja ajatellen kokemus oli hyvinkin opettavainen: älä mene Lammassaareen, mene Kuusiluodolle. Ota mukaan vaihtovaatteita ja poikkeuksellisen hyvät, kunnon eväät.

Jos olet menossa Lammassaareen lasten kanssa

  1. Älä mene Lammassaareen, jatka matkaasi Lammassaaresta Kuusiluodolle. Siellä on lampaita, joista kaikki lapset tykkäävät.
  2. Ota mukaan vaihtovaatteita (jos vaikka sattuu kaatumaan mutalätäkköön, kuten meillä kävi)
  3. Ota mukaan hyvät eväät ja juotavaa, koska pitkospuut eivät ”lopu koskaan”. Pieni välipala auttaa jaksamaan.
  4. Kuusiluodolla oli Kalasataman vastaisella rannalla meidän käydessä pallogrilli, joten grillaamisesta innostuneet voivat grillata nakkeja omilla hiilillä.
  5. Jos tykkäätte uida, niin Kuusiluodolta löytyy laituri, josta pääsee rappusia pitkin uimaan.
  6. Vie omat roskat pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *