fbpx

Äänisatu lapsille – tässä viisi hyvää palvelua

Äänisatu lapsille - tässä viisi hyvää palvelua, joista valita

Millainen on hyvä äänisatu lapsille? Tai mistä löytää hyvä palvelu, jonka kautta äänisatuja löytyisi lapsille tuhottoman paljon, ettei käytössä olevan kirjaston kävisi liian pieneksi liian nopeasti? Hyvän äänisadun maagista taikaa en ole vielä keksinyt, mutta erilaisia palveluita on tullut omien lasten kanssa kokeiltua rasittavuuteen asti. Ennen kuin äänisadut tulivat mukaan meidän perheen iltakarkelointirutiineihin, niin luimme lapsille joka ilta iltasadun analogisesti kirjoista.

Alati modernisoituvassa päivähoitolaitoksessa heidät on kuitenkin alistettu tälle uudelle satukäytännölle, sillä keskipäivän aikoihin tapahtuvan levon aikana kuunnellaan aina äänisatua. Palaute näistä uusista saduista valui luonnollisesti myös kotiin asti. Onkin ihan täysin ymmärrettävää, että hyvän lukijan kertoma äänisatu on huomattavasti mukavempaa kuunneltavaa, kuin viimeisillä elinvoimillaan iltasatua monotonisesti lukevan isän yrittäessä ääninäytellä sadun tapahtumia.

Meni kuitenkin suhteellisen kauan ennen kuin hyväksyimme ajatuksen siitä, ettei meidän olisi itse enää pakko lukea jokaista satua lapsille. Tähän oman ajatusmaailman kieroutumiseen olivat vaikuttaneet toistuvat artikkelit siitä, että lapsille on aivan pakko lukea. Jos lapsille ei lukisi, niin he tulisivat epäonnistumaan elämässä. En myöskään muista, että meillä itsellä olisi kotona kamalan paljoa kirjoa luettu, kun olin pieni. Tälläkin on ollut selkeä vaikutus siihen, että olen halunnut lukea omille lapsilleni kirjoja iltasatuna.

Äänisatu lapsille - tässä viisi hyvää palvelua | Etkö sinäkään enää jaksa lukea lapsille iltasatua sen jälkeen, kun arki on piessyt elinvoimat? Näissä tilanteissa apuun tulevat lasten äänisadut, joista lapsetkin oikeasti pitävät.

Kirjan lukeminen vai äänisatu lapsille iltasaduksi?

Oma vastaukseni tähän on: se riippuu. Itse uskon siihen, että äänisatu on parempaa sisältöä lapsille niinä iltoina, kun itsellä ei energiat enää riitä lukemiseen. Nykyisin tällaisia iltoja on useammin, kuin aikaisemmin. Tilanteenahan ne ovat hyvinkin erilaisia. Lapset saavat valita meillä itse haluamansa äänikirjailtasadun, jonka jälkeen he useimmiten rauhoittuvat kuuntelemaan sitä omissa (kerros)sängyissään ennen nukahtamistaan. Jos taas lukisimme satua painetusta kirjasta, niin saisin ahtautua kahden lapsen kanssa yhteen 90 senttiä leveään sänkyyn kirjaa lukemaan.

Tottakai, läheisyys ja sadun kuvien katseleminen yhdessä on iltaisin mukavaa, mutta välillä pitää antaa myös itsellekin armoa, jotta voi nauttia arjen vähäisestä omasta ajasta. Silloin äänisatu toimii meidän lapsille puhuvana päänä, joka tuudittaa heidät hitaasti uneen.

Varmasti jollain lasten kasvattamisen asiantuntijalla voi olla toisenlainen mielipide asiaan, mutta itse en näe niin suurta eroa siinä, että mistä formaatista lapsi iltasatunsa saa. Molemmissa versioissa lapsi joutuu kuitenkin itse päänsä sisällä luomaan kuvaa siitä, mitä kirjassa hänen mielestään tapahtuu. Jos luettavat kirjat sattuvat olemaan vielä sellaisia, joissa ei ole juurikaan kuvia, niin ainoa ärsyke, jonka lapsi saa on puhuvan pään ääni – oli se sitten isä tai joku ääninäyttelijä. Lapsen mielikuvitus kehittyy joka tapauksessa!

Äänisatu lapsille löytyy ilmaiseksi, sekä rahalla

Spotify

Me aloitimme kotoisan äänisatuseikkailumme perkaamalla aluksi Spotifyn tarjontaa. Maksoimme palvelusta kuukausittain muutenkin, joten se oli varsin luonnollinen väylä tähän maailmaan sukeltamisessa. Emme kuitenkaan olleet aivan älyttömän tyytyväisiä kokonaisuuteen, joten suuntasimme aika nopeasti muualle. Jos haluat kokeilla miten teillä lapset suhtautuvat äänisatuihin ja maksat Spotifyista muutenkin, niin kannattaa kokeilla.

*ilmainen palvelu (mainoksilla), saa myös maksullisena ilman mainoksia

Youtube

Youtubessa on aivan kaikkea ja sama pätee myös äänisatuihin. Palvelusta löytyy hyvin paljon erilaisia satuja, joista voi halutessaan perata omalle lapselleen sopivia vaihtoehtoja. Ongelma Youtuben äänisaduissa on mielestäni se, että tarjontaa on liikaa ja laatu vaihtelee huomattavan paljon. Toisaalta, sisältö ei maksa mitään, joten sen sisällöillä on hyvä lähteä liikenteeseen.

*ilmainen palvelu (mainoksilla)

Storytel

Tuohon aikaan yritin huijata itseäni sillä, että ehtisin mukamas kuuntelemaan äänikirjoja omalla ajalla. Epäonnistuin siinä surkeasti, mutta olin maksanut palvelusta jo seuraavan kuukauden, joten kokeilimme myös tätä äänisatujen tiimoilta. Storytelin applikaatiota on helppo käyttää ja se on muutenkin oiva valinta, jos äänisatumaailmaan haluaa syventyä. Meidän kohdallamme tarjonta ei kuitenkaan vastannut täysin kysyntää, joten emme enää uusineet tilausta tuolloin.

*maksullinen palvelu

Bookbeat

Bookbeat toimii vastaavanlaisella kuukausilaskutteisella periaatteella, kuin Storytel. Kun me kokeilimme palvelua, niin tuolloin Bookbeatin lasten kategorian tarjonta oli huomattavasti laajempi, kuin Storytelissa, joten pysyimme melko pitkään Bookbeatin sisällön parissa.

*maksullinen palvelu

Supla äänikirjat

On todella vaikea sanoa, että onko Suplassa oikeasti enemmän sisältöä lapsille, kuin vaikkapa Bookbeatissa. Sitä on joka tapauksessa TODELLA paljon! Palvelu ainakin mainostaa itseään Suomen monipuolisempana äänikirjapalveluna, joten ehkäpä se voi olla mahdollista. Olemme kuitenkin tykänneet Suplan lasten kategorian sisällöstä ja ainakin toistaiseksi olemme olleet siihen erittäin tyytyväisiä.

*maksullinen palvelu

Disclaimerina pohjalla: tätä sisältöä ei ole tuotettu minkäänlaisessa kaupallisessa yhteistyössä kenenkään kanssa. Yksikään mainituista palveluista ei lähetä minulle rahaa tämän kirjoittamisesta, vaan sisältö on kirjoitettu täysin kaltaisteni laiskojen vanhempien avuksi, jotka miettivät onko äänisatu lapsille hyvä idea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *